У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ТРЕБИЊЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ЗБИРКА ПЈЕСАМА „ОНОСТРАНОСТ ЈЕ ПРИЛИКА“ МАРИЈЕ ШУКОВИЋ

Фото: Јован Видаковић

У присуству љубитеља поезије, вечерас је у галерији Културног центра Требиње приређено књижевно вече на којем је  представљена књига поезије  „Оностраност је прилика“, аутора Марије Шуковић.

Поред аутора, стихове пјесама казивала је и пјесникиња Драгица Ивановић, а о њеној поезији говорио је професор српског језика Милош Шуковић.

За свој њижевни првијенац Марија Шуковић селектовала је педесетак пјесама, насталих од 2009. до 2018. године. У оквиру збирке, пјесме су према тематско-садржајном критеријуму груписане у пет цјелина, са одговарајућим насловима. Оне функционишу као својеврсна поглавља ауторкиног пјесничког осликавања, како свијета који је окружује, тако и унутрашњег свијета властитих мисли, стрепњи, тежњи и осјећања. Марија обрађује различите теме: љубави, смрти, сопства и унутрашњег истраживања.


Фото: Јован Видаковић

„Омиљене теме су ми оностраност и недокучивост, односно, неистражени простор који се догађа или прије рођења или послије смрти, оно што људи углавном не истражују или се држе само једне стране приказа. Мене управо занима то што није свакидашње и што се не поставља“, наводи  Марија Шуковић.

На њу су углавном утицали француски симболисти, због којих се, како каже, заљубила у поезију, а касније и наши модернисти, првенствено Сима Пандуровић.

Марија Шуковић студира општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету на Палама. Тренутно ради као помоћни кустос у Галерији савремене умјетности  „Чарлама“, бави се глумом, театрологијом, моделингом, пише поезију и кратке приче.


Фото: Јован Видаковић

Збирка  „Оностраност је прилика“  први пут представљена је на Сајму књига у Сарајеву, у априлу ове године, а синоћ и у Гацку. Подршка и позитивне реакције публике подстакли су је, како каже, да пише још чешће и боље, а нада се да ће друга збирка поезије свјетлост дана угледати већ наредне године.

Душка Ђајић