У позоришној сали Културног центра Требиње чланови плесног клуба  „Флеш“  из Бањалуке извели су вечерас представу  „Трноружица“.

Свима добро знану бајку браће Грим, бањалучки ансамбл од 25 младих плесача дочарао је кроз десет кореографија различитих плесних стилова. У наступу ансамбла биле су заступљене готово све врсте плесова – класични, џез и модерни балет, шоу денс са елементима ритмичке гимнастике, хип-хоп, брејкденс, те класични плесови.

Плесна представа  „Трноружица“  одиграна је премијерно 2013. године у Дјечијем позоришту у Бањалуци и од тада је извођена много пута широм Републике Српске. Према ријечима  Јоване Раљић, кореографа и предсједника плесног клуба  „Флеш“, дјеца свих узраста веома позитивно и са одушевљењем реагују на  „Трноружицу“  у њиховом извођењу.

„Овај перформанс има за циљ да покаже дјеци једно балетско извођење представе. То је, у ствари, приказ развоја плеса, од класичног балета – који је основа , па све до модернијих плесова. Дјеца одушевљено реагују јер им је овај вид извођења изузетно занимљив и потпуно другачији од класичних дјечјих представа. Разликује га пажљиво бирана музика која прати сваку тему сваке кореографије, а ту су и акробатски елементи које дјеца немају прилику често да виде, као и костими који нису исти као у цртаћима и филмовима већ су прилагођени компликованим кореографијама“, казала је  Јована Раљић.

Плесни клуб  „Флеш“  постоји од 2006. године. Окупља плесаче различитих узраста и тренутно броји педесетак чланова. Раљићева каже да су се у почетку бавили искључиво такмичарским плесом али временом се јавила жеља да плес врате на сцену Републике Српске, са које је готово нестао.

„Ове године, поводом Свјетског дана плеса, у Бањалуци смо премијерно извели  ‘Алису у земљи чуда’, а играли смо и ‘Снежану и седам патуљака’. Тренутно припремамо једну представу за одрасле, која ће имати ауторску музику и играће се у два чина“, додала је  Јована Раљић.

Радост игре осјетила се вечерас у свакој кореографији плесног клуба  „Флеш“. Најмлађи у публици упијали су сваки покрет плесача, наградивши их на крају громогласним аплаузом.

Душка Ђајић