НАЈАВА – ИЗЛОЖБА МИОДРАГА МАНОЈЛОВИЋА “НЕЗНАТНО”

Срдачно Вас позивамо на отварање самосталне изложбе умјетника Миодрага Манојловића под називом ”Незнатно” која ће се одржати у Културном центру Требиње у суботу 7. септембра у 20.00 часова.

Кустоси изложбе су Елио Кривдић, историчар умјетности, који живи и ради у Инсбруку (Аустрија) и Игор Бошњак, умјетник из Требиња.

Изложба “Незнатно” обухвата селекцију медијски разноврсних радова (цртежа, анимација, објеката), настајалих у различитим временским периодима.

Цртежи на засебним папирима и у блоковима за цртање, настајали су на дневном нивоу, спонтано или пак веома промишљено и резултат су потребе за цртањем. Некада са јасном асоцијацијом, некада не, и баш су онакви каквим их свако од нас понаособ доживљава.

Објекти у простору су заправо цртежи у тродимензионалном облику. Њихова просторна позиција јесте тиха и ненаметљива. Иако са елементима скулптуралности, ти објекти и даље задржавају цртеж као свој основни медиј. У својој појавности немају јасну идеју о којој проговарају; више су скуп тачака које заједно или појединачно могу да произведу одређено креативно треперење.

Анимације покушавају сажети искуство у кратке визуелне форме у којима вријеме и процес трајања наглашавају незнатну промјену свега што јест. Анимације јесу наративне до мјере у којима тренутак промјене из једног стања у друго не постане зачудан. Настале су комбиновањем директног анимирања цртежа на папиру и цртежа који су настајали засебно, па се тако могу и сагледавати. Звук у анимацијама доприноси зачудности згуснутих тренутака.

Поставком радова у простору жели се обухватити идеја о трајању, као о непрекинутом процесу у којем су незнатне промјене такве да бисмо им требали прићи споро и тихо. Тако можда можемо видјети како се планина помјера и како се баш са оног брда види цијели свијет…

Изложбу организује Удружење грађана ”Рез” из Бања Луке у сарадњи са Културним центром Требиње. Изложбу су помогли Универзитет за пословне студије Бања Лука и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Изложба ће трајати од 7. септембра до 28. септембра 2019. године.

Миодраг Манојловић је рођен у Мркоњић Граду 1979. године. Дипломирао је сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци 2004. године. Магистрирао је сценски дизајн на Интердисциплинарним студијама Универзитета уметности у Београду 2007. године. Ради на пољу цртежа и анимације. Истражује вишејезичне облике комуникације. Сликом и звуком трага за коријенима креације и емоције, одржавајући посматрачеву имагинацију у неизвјесности. У звању ванредног професора ради на Универзитету за пословне студије Бања Лука, на Факултету за информационе технологије и дизајн.