Четврте фестивалске вечери, представа „Адвокат Патлен“, коју је вечерас требало да одигра позоришни ансамбл  СОВ Гимназије  „Коча Рацин“  из Велеса, није изведена због спријечености главног глумца услијед саобраћајне незгоде.

У термину резервисаном за позоришно остварење из Македоније, одиграна је представа из пратећег програма – „Сумња“, рађена у копродукцији Градског позоришта Културног центра Требиње и Културне сцене „Мале ствари“, а која није у такмичарском програму фестивала.

Кроз  „Сумњу (Confusione Dubium)“, насталој у драматизацији и режији Жељка Милошевића, требињски средњошколци проговарају о друштвеним аномалијама и деструктивним утицајима с којима се сусрећу током одрастања, али и о небризи институција система о њиховим проблемима и потребама.

Подсјећамо да је на 16. Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу младим Требињцима припала награда за колективну игру, док је Жељко Милошевић освојио награду за драматизацију текста.

На 13. Фестивалу аматерског театра у Лакташима, стручни жири је требињском ансамблу додијелио награде за: најбољу представу у цјелини, најбољег младог глумца (Митар Милићевић), најбољу режију (Жељко Милошевић)  и најбољи сценски покрет.

Наредне вечери фестивала наступиће чланови Градског позоришта из Смедеревске Паланке, које је већ више деценија у самом врху позоришног аматеризма Србије. Они ће од 20.30 часова извести представу „Кокошка“, побједничко остварење Републичког фестивала аматерских позоришта у Кули.

Као дио пратећег програма фестивала, у биоскопској сали Културног центра Требиње, у 19.00 часова, уприличена ће бити промоција издања Српског народног позоришта, Позоришног музеја Војводине и Стеријиног позорја.

 

Током трајања фестивала, сваки дан од 11.00 часова на градском тргу, учесници Фестивала и млади умјетници из Требиња изводе глумачке и музичке перформансе као својеврсну најаву фестивалских дешавања. Домаћин „фестивала на корзу“, који од прошле године носи назив „Ибијево ћоше“, је  требињскикраљ Иби – глумац Дарко Куртовић.

 Фотографије:Јован Видаковић

Душка Ђајић